dinsdag, mei 29, 2018

Krachtsport helpt

Al sinds dat ik mijn Quest kocht - 4 jaar geleden - heb ik last van mijn rechter schouder-bovenarm. In de winter wanneer ik eigenlijk geen velomobiel rijdt verdwijnt dat, om in de warmere maanden weer meteen venijnig terug te komen, en al na een paar keer in en uitstappen.

Mezelf uit de velomobiel hijsen is dan ook niet zo'n licht werkje, ik weeg >100 kg.

Omdat ik niet nog zwaarder wilde worden ben ik weer naar de sportschool gegaan om daar zwaar te gaan trainen, zoals vroeger. De pijn in de schouder nam daar fel van toe, tot op een punt dat ik dacht dat ik niet door kon gaan. Maar ziedaar, na 2 maanden is eigenlijk de pijn stilletjes verdwenen. Ook de polsen die aanvankelijk de gewichten niet aankonden zijn nu pijnvrij. Dus kan ik nu gelukkig steeds meer kilo's gebruiken, bij de meeste apparaten gaat nu 2/3 van het beschikbare gewicht omhoog, tussen de 60 en 80 kg. Alleen de geisoleerde biceps blijft nog wat steken op 22 kg per arm.

Grappig genoeg was er een appraat wat de spiergroepen bij uitstappen uit een Quest precies nabootst. Daar druk ik nu 80 kg omlaag, wat qua gevoel wel overeenkomt met mijn lichaam omhoog drukken uit de Quest. In het begin bijna niet te doen van de pijn met maar 40 kg, nu pijnvrij, dubbel zoveel en "gemakkelijk"

Ik ben er heel blij mee. Enige wat tegenvalt is dat ik notbane toch zwaarder aan het worden ben, nu al 103 kg terwijl ik echt niet meer eet. Maar goed, dat is dan maar zo.


9 opmerkingen:

 1. Je wordt zwaarder van de spieren. Die zijn zwaarder dan vet.

  Je moet ook niet op de weegschaal gaan staan, maar voor de spiegel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weet ik, maarik heb eens gelezen dat na een jaar heel zwaar trainen je ~ 1,5 kg spieren erbij kunt krijgen over je hele lichaam....dan is 3 kg toch iets anders :-)

   Verwijderen
 2. Precies! Van het fietsen/Karate/yoga werd ik ook niet lichter, maar mijn broekriem kon wel een gaatje strakker.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel mijn doel maar dat is nu nog niet zo...maar ach 2 maanden is ook amper begonnen.

   Verwijderen
 3. Inderdaad Erwin, ik ben wel lichter geworden, maar dat zijn naast een paar "vet"kilo's ook een paar "spier"kilo's die na het stoppen met de karate ook langzaam "weggesmolten" zijn. In totaal is er circa 6 kilo verdwenen sinds ik velomobiel gaan rijden ben, en ik blijf nu stabiel op 72/73 kg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de hoop dat bij niet meer eten dan ik deed die spieren dag en nacht energie verbruiken wat beter effect zou moeten geven dan alleen cardio - wat fietsen is.

   Ooit werkte dat heel goed maar ik voel de tand des tijds, mijn stofwisselingssnelheid is merkbaar lager. Aan de andere kant...ik ben nu sterker dan ooit, en dat op mijn 48e :-))

   Wellicht moet ik gewoon de Quest meer gaan gebruiken om de weegschaal naar benede te zien gaan. En/en :-))

   Verwijderen
  2. Klopt Quezzzt, dat doen mijn beenspieren eigenlijk ook, dag en nacht energie verstoken. Om goed te zijn zou ik het bovenlichaam ook moeten gaan trainen met lichte gewichttraining, ook om beter in balans te blijven. Nu begin ik iets te veel de bouw van een professionele wielrenner te krijgen, dunne armen en een magere borstkast.
   De stofwisseling is sinds ik dagdienst ben gaan lopen ook geregelder geworden, ik ben iets minder gaan eten dan in de ploegendienst en blijf toch in balans. Nog een teken dat ongeregeld leven toch minder gezond is!
   Maar dat wisten we allebei al.........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Van sporten val je nauwelijks af, ik heb daar eens een stukje over geschreven op Kampeerwijzer. In dat stuk staan ook een paar handige links naar sites, waar je je caloriebehoefte kunt uitrekenen. Als je dan denkt: ik heb hard gesport, ik mag iets extra’s eten, dan ga je al snel over dat aantal calorie├źn heen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat daar veel waarheid in zit - als je ziet hoe weinig je verbrand met bewegen en hoe makkelijk je het eraan eet - maar toch helpt sporten wel een trage stofwisseling weer wat op gang te brengen, schijnt.


   Het vertragen van die stofwisseling ( na operatie niet meer gewerkt ) is er in ieder geval wel oorzaak van dat ik zwaarder geworden ben.

   Verwijderen