donderdag, augustus 09, 2018

Terugreis minder soepel

Ze vlotjes als de heenreis ging ondanks 34 graden in de fiets en grote hitte, waar de kap met success directe zon blokkeerde en mij relatief koel hield met een krachtige straal rijwind, zoveel minder ging de terugreis.

Eerst was de achterband leeg. Zoals 80 % van de lege banden is het bij mij vrijwel altijd de schuld van het ventiel, of de bevestiging van het ventiel aan de band. Afgescheurd. Bij de decathlon had ik nog een reserve binneband voor BMX-achtige fietsen gepakt, maar niet bijzonder opgelet. Dit was een binnenband voor 57 mm banden maximaal. Die komt dus tekort voor een 60 mm band. Voorzichtigheidshalve opgepomt tot minimum druk van de band dus 2 bar. Heb ik verder niks van gemerkt, ik kon gewoon ~32 km/u kruissnelheis fietsen net als op de heenweg. Gelukkig maar.

Echter toen ik bij de dijk Enkhuizen-Lelystad was gekomen en dacht dat ik bijna thuis was, besefte ik met steeds meer aanzwellende regen en daarna ook lichtflitsen dan het weer was omgeslagen. Uiteindelijk kwamen de donderslagen ook boven mijn muziek uit. Oei, beetje onbeschutte plaats zo'n lange dijk….


Nu is mijn kap voorzien van allerlei gaten - het nacaducht is oa afgebroken - die er niet in horen, maar grappig genoeg maken die geen water. Het water wat wel binnenkomt komt gewoon naar binnen waaien door de rijwind. Vol in het gelaat, want daar ging de krachtige straal koelwind bij hitte ook langs en dat was gewenst. Een gezichtsdouche niet.

Daar laat de kap - ik weet dat zonder gaten en met deflector daar niks aan veranderd - het mooi afweten. Zo fietsen en je ziet binnen minute niks meer door water in je ogen. Slechts  gebruiken met duikbril….

Ik zag aan de fietsers die welliswaar gehuld in regenpakken, maar vast niet van plan door een onweersbui te fietsen het veel erger te verduren hadden. Die hadden ook nog forse wind tegen EN zwiepende regen in hun gezicht. Ik weet zeker dat toen ik thuis was en heerlijk kon douchen zij waarschijnlijk NOG op die dijk hebben moeten rijden.Op de heenweg was die dijk verzengend heet, het stonk naar heet asfalt en er was geen enkele beschutting, op de terugweg waaide het hard, regende het hard, onweerde het en was er ook geen beschutting. Wat doen (buk)fietsers eigenlijk daar ?? :-))


2 opmerkingen:

 1. Oh, nog niet overgestapt op autoventiel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die band had een autoventiel. Je zou denken dat 4 bar teveel druk is voor zo'n enorme 60 mm band. Zeker omdat ik op 2 bar geen verschil heb bemerkt, en de band niet in te knijpen was.

   Mijn caravan staat op 4,5 bar maar heeft ook speciale ventielen ( en transport banden ) Auto banden gaan volgens mij zelden hoger dan 2,6 bar.

   Verwijderen